Amoxicillin är mer effektivt mot barns lunginflammation

Samuel Rhedin, stipendiat 2012, numera ST-läkare vid Sachska barnsjukhuset och postdoc vid Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik, KI, disputerade 2021 på svåra virusinfektioner.I en studie har Samuel granskat behandlingen av barn som har lunginflammation, Han har undersökt om vanligt penicillin är lika bra som det så kallade bredspektrumpenicillinet amoxicillin.

Frågan är mycket intressant eftersom barn i  Sverige av tradition oftast behandlas med vanligt penicillin, medan amoxicillin är det vanligast använda läkemedlet internationellt.

Det visade sig att penicillin inte var riktigt lika bra som amoxicillin. 7,7% respektive 4,7% av barnen svarade inte på behandlingen i de två grupperna. Risken för allvarliga komplikationer var dock mycket liten och lika stor i båda behandlingsgrupperna.

Samuel är förste författare till artikeln Penicillin V versus amoxicillin for pneumonia in children-a Swedish nationwide emulated target trial. Den är publicerad i tidskriften Clinical Microbiology and Infection.