2010

Stipendiat 2010

”För sin idérika energi
och kraft att driva olika projekt
samt för sin medvetna strävan
att anlägga ett humanistiskt perspektiv
på sitt yrke”

Erik Berglund

Presentation

Studenter behöver medicinhistoria

Erik Berglund började sin läkarutbildning med forskningsinriktning (LäFo) hösten 2006, ett år efter studenten i Västerås. Våren 2011 ska han gå utbildningens tionde termin.

Andra terminen sökte han sig till sektionen för endokrin kirurgi på Karolinska Sjukhuset och där har han fortsatt att forska. I augusti 2010 antogs Erik som doktorand vid Institutionen för mylekylär medicin och kirurgi. Huvudhandledare är docent Robert Bränström.

Med docent Robert Bränström som huvudhandledare forskar han kring cancertypen sarkom, bindvävstumörer. Forskningens långsiktiga mål är att hitta nya sätt för att behandla och följa upp en speciell typ av sarkom i mag- och tarmkanalen, gastrointestinala stromacellstumörer (GIST). Endokrinkirurgi är en separat forskargrupp inom institutionen för molekylär medicin och kirurgi. Läs mer om detta projekt och annan forskning inom endokrinkirurgin vid Karolinska, Solna på den här länken.

Vid sidan av studierna och forskningen undervisar Erik blivande läkare och tandläkare i biokemi och cellulär signalering samt endokrinologi och histologi. Han tycker om att infoga medicinhistoriska kunskaper i sina föreläsningar. För även om han är naturvetenskapligt inriktad är han också intresserad av humaniora.

Ett annat intresse är sport i olika former. Oavsett väder springer han till exempel varje dag till KI. Tidigare tillhörde han juniorlandslaget i bandy, uppvuxen som han är i bandystaden Västerås, men den elitsatsningen har han nu lagt på is.

Erik Berglund, stipendiat 2010, med Carls syskon Erik och Lisa.

Stipendieberättelse

Luciadagen 2010 hade jag den stora glädjen att få ta emot Carl Tullus stipendium. Pengarna hade jag nytta av när jag i slutet av 2011 åkte till New York för att studera kärlkirurgi och diagnostisk radiologi. Stipendiet betalade flygbiljetten, två kursböcker och litet av uppehället.

I skrivande stund sitter jag på planet tillbaka till Stockholm efter att ha avslutat mina medicinstudier med ett drygt två månader långt utmanande och givande utbyte. I övermorgon avlägger jag min läkarexamen.

Jag studerade vid Albert Einstein College of Medicine (AECOM) i Bronx, New York. Humanisten Albert Einstein gav grundarna tillstånd att använda hans namn, eftersom universitetet skulle vara öppet för studenter av alla trosläror och folkslag, “welcome students of all creeds and races.” Det öppnade 1955, samma år som Einstein avled.

Universitetet är ledande på flera områden inom både sjukvård och forskning. De har särskilt framstående utbildningar i kärlkirurgi och traumatologi, och det har naturliga förklaringar. Andelen våldsbrott i Bronx tillhör de högsta i landet. Och många invånare är låginkomsttagare med ett levnadssätt som bäddar för sjukdomar som t ex diabetes, vilket i sin tur ökar risken för kärlkomplikationer.

Utbudet i de lokala mataffärerna visade tydligt på deras diet. Priserna på frukt och grönsaker är höga, efterfrågan liten och diskarna små. Däremot är det billigt att köpa läskedrycker, burkmat och snabbmat – ja, i princip allt som är kolhydrat- och fettrikt. Sockerbomben Gatorade är till och med billigare än vatten på flaska! Även bebisar dricker dagligen dessa drycker.

Montefiore Medical Center är ett av de sjukhus som är knutna till AECOM. Här lärde jag mig utreda och sätta diagnos, behandla och följa upp både vanliga och sällsynta sjukdomar som aortaaneurysm, kärldissektioner, blodproppar i artärerna samt förträngningar i halspulsådern och i extremiternas kärl.

Sjukhuset har en lång lista med patienter som behöver amputeras. ST-läkarna hinner inte ta hand om alla fall, så även överläkarna måste operera. I USA har överläkarna i stor utsträckning en handledande funktion under de operativa ingreppen och deras meriter baseras delvis på hur många ST-läkare de lyckas handleda.

Mot slutet av min tid på sjukhuset fick jag under handledning själv genomföra merparten av några underbensamputationer.

För att förebygga att invånarna drabbas av kärlsjukdomar har myndigheterna startat åtgärdsprogram för att komma åt grundproblemen. Framförallt ska skolmaten förbättras och screening av folksjukdomarna införas. Enkla saker kan tyckas, men vi måste komma ihåg att Sverige har ett av världens i särklass mest välfungerande sjukvårdssystem.

Montefiore Medical Center fick ett stort uppsving när en av kärlkirurgins största visionärer, professor Frank Veith, övertog ansvaret för verksamheten. Jag är stolt över att jag fick en personlig inbjudan att delta i det stora årliga kärlkirurgiska symposium som bär hans namn – och där han själv är moderator vid 81 års ålder.

Jacobi Medical Center är ett annat sjukhus i Bronx som är knutet till AECOM. Jag tillbringade en månad vid Level 1 Trauma Center, dit de allvarligaste trauman kommer.

Ursprungligen hade jag planerat att studera traumatologi, men jag bytte till diagnostisk radiologi efter att ha hamnat mitt i en uppskakande skottlossning.

Jag gick mitt på dagen längs Collins Avenue på väg för att inhandla lunch när en polisbil med påslagna sirener tvärbromsade bredvid mig. En polis hoppade ur med draget vapen och skrek ”Stanna!” till en man på andra sidan gatan. Därefter utbröt skottlossning mellan mannen och polisen. Själv stod jag två meter rakt bakom polismannen. Jakten fortsatte sedan till fots, medan jag sprang och sökte skydd. På nyheterna dagen efter visade det sig att gärningsmannen hade skjutit en annan polis på en parallellgata.

Denna erfarenhet gjorde mig ännu mer ödmjuk inför livet, och jag insåg att man inte får rädas att leva precis på det sätt man vill!

Månaden på diagnostisk radiologi var en högeffektiv placering, där jag fick chansen att möta många patienter – så många som jag aldrig skulle kunna få se på samma tid i Sverige. På förmiddagarna tog jag tillsammans med en överläkare emot 15-18 patienter. Efter lunch deltog jag i kärlkirurgiska operationer.

Mina handledare på röntgen var måna om att jag skulle lära mig att självständigt basalt tolka olika slags röntgenbilder av buk och thorax, kunna avläsa magnetkamerabilder överskådligt, förstå hur datortomografi fungerar liksom PET-scanning (med radioaktiva isotoper) samt ultraljudsledd diagnostik.

För att åtgärda dessa sjukdomar används både öppen kirurgi och endoväskulära tekniker enligt Seldinger (uppfunnet av Sven Ivar Seldinger, läkare och radiolog, utbildad vid Karolinska Institutet).

Jag är övertygad om att jag kommer att få stor användning av alla mina nya kunskaper och erfarenheter i framtiden.

Erik Berglund

Vetenskapliga arbeten

Artiklar med Erik Berglund som huvudförfattare:

Secretome protein signature of human gastrointestinal stromal tumor cells.

Functional role of the Ca2+-activated Cl- channel DOG1/TMEM16A in gastrointestinal stromal tumor cells.

Intracellular concentration of the tyrosine kinase inhibitor imatinib in gastrointestinal stromal tumor cells.

Evidence for Ca(2+)-regulated ATP release in gastrointestinal stromal tumors.