Från studier av Alzheimers till ortopedisk forskning

Mikael Axenhus, stipendiat 2020, numera ST-läkare vid ortopedkliniken Danderyds Sjukhus och forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus.  Han disputerade 2023 på en avhandling om Alzheimers sjukdom. Efter disputationen har Mikael bytt forskningsinriktning.

Han har under 2024 publicerat sju vetenskapliga arbeten inom ortopedisk kirurgi, flera av dem baserade på Nationella kvalitetsregister inom ortopedi. Hans fokus är på äldre patienter.

En av studierna är en jämförelse av två olika slags operationsmetoder som har tillämpats på Danderyds sjukhus åren 2008 –2022. I studien ingår närmare 250 patienter som har genomgått höftledsoperationer. De har antingen fått en protes som benet fått växa fast mot eller en protes som har cementerats fast.

I Sverige är det vanligast att patienterna får en protes som fästs med cement. Det är ortopeden avgör vilken metod som ska tillämpas. Studien visar att de som har fått en protes som har cementerats fast har kortare läkningstid och färre komplikationer än den andra metoden.

Mikael är förste författare till artikeln Comparative outcomes of uncemented and cemented stem revision in managing periprosthetic femoral fractures: a retrospective cohort study. Artikeln är publicerad i tidskriften Journal of Orthopaedic Traumatology.